Az igazi Roxfort
2017. február 18. írta: artmission.vap

Az igazi Roxfort

 Bizonyára minden Harry Potter-rajongó ábrándozott már arról, milyen lehetne/lehetett volna a Roxfortba járni. Nagy múltú képességfejlesztő elitiskola saját szabályokkal, patinás épületben, szigorú, mégis barátságos tanárokkal. Igazi álom! Vagyis akár valósággá is válhat. Edinburgh-ban ugyanis létezik egy ilyen iskola, a George Heriot's School. Egészen pontosan ez volt J. K. Rowling írónő számára az inspiráció a Roxfort megformálásában.

 11145a81d6a912851cf1e312f941f666.jpg

A valódi Roxfortba 3 éves kortól 18 éves korukig járhatnak a szerencsés csemeték. Egészen pontosan 1600 szerencsés csemete, egy tanévben átlagosan ekkora a magániskola diáklétszáma. Őket kb. 155 tanár tanítja. Tényleg négy "háza" van, a diákok ezek valamelyikébe tartoznak a tanulmányaik alatt végig. A tanulók így például tartozhatnak a Castle vagy a Lauriston házba. 

 george-heriots-school-edinburgh-2.jpg

George Heriot VI. Jakab skót király és felesége, Dániai Anna ötvöse volt. Halálakor 25.000 skót fontot hagyományozott szülővárosára, hogy az árva gyerekek számára iskolát emeljenek - ő maga gyermektelenül halt meg. Az épület igencsak patinás: 1625-ben alapított iskolát William Wallace későreneszánsz stílusban tervezte meg. A négy homokkőből emelt épületszárny egy négyszögű belső udvart zár körbe - akárcsak a Roxfortban. A végső kivitelezés a század végéig húzódott, ekkor fejezték be az északi szárny tornyát. 

 440px-heriot_hospital_court.jpg

 

school.JPG

A Heriot's alapvetően nem nyilvános, de vannak nyílt napok, amikor be lehet lesni az épület falai közé. 

img_2021_medium.JPG

Az igazi Hermionék :)

 

A képek forrása: ez, ez, ez, ez és ez

A bejegyzés trackback címe:

https://artmission.blog.hu/api/trackback/id/tr5112271686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása