Top 9 - Scottish National Gallery
2017. április 25. írta: artmission.vap

Top 9 - Scottish National Gallery

Őszintén szólva ez a bejegyzés nagyon régóta csúszott, mert kerestem a 10. képet egy Top 10-es listához. De személyes kedvencek közül egyszerűen nem tudtam még egyet kiemelni. Inkább még négyet lehetett volna, de annak ugyanúgy nincs értelme, mint a Top 9-nek, szóval marad mégis ez.

A Skót Nemzeti Galéria sokkal kisebb, mint mondjuk a Magyar Nemzeti Galéria. Nem mintha a méret számítana, abban a nagyjából 12 teremben, ami látogatható, világklasszis festők műveit barangolhatjuk végig.

1. Jan Vermeer

800px-johannes_jan_vermeer_christ_in_the_house_of_martha_and_mary_google_art_project.jpg

Naná hogy ez az első! A mindössze kb. 35 művet számláló Vermeer-i életmű egy darabja itt található. Nem a legismertebb, nem a legjobb, de mégiscsak Vermeer! Krisztus Mária és Márta házában tanítja az igét, Mária igézve hallgatja, Márta pedig a vendég körül szorgoskodik. A kép közepén Krisztus keze, feje körül fénykoszorú, mégis a hozzá hajoló Márta arca a főszereplő. A jól ismert vermeei nő egyik első megjelenése. És egy másik klasszikus is feltűnik: a díszes mintájú, asztalterítőként használt szőnyeg.

 

2. Lorenzo Lotto

lotto.jpg

Jó, hát ez egy elég személyes lista. Lorenzo Lotto a másik óriási kedvenc, Edinburgh-ban találhatjuk egyik Mária gyermekével és szentekkel ábrázolását. Nem a legismertebb, nem a legjobb, de mégiscsak Lotto! A teátrális mozdulatok és a kemény drapériák mellet érdemes figyelmet szentelni a ragyogó színeknek. Jeromos, Péter, Ferenc és az azonosítatlan női szent a kis Jézust és Máriát állják körbe. A fiatal Lottonak megbocsájtjuk Jézuska fura ászanáját.

 

3. Thomas Gainsborough

mrsgraham.jpg

Mrs. Graham lazul az oszlop mellett Gainsborough képén. A galéria termeibe lépve ez az első nagyágyú, egyből kitűnik aprólékos festésmódjával. Az egész alakos portrén egy elegáns ruhába öltözött, magabiztos nemes hölgyet látunk. A laza tartás, a finoman előrelépő láb, a messzibe meredő tekintet Gainsborough portréfestői kvalitásait dicsérik.

 

4. Claude Monet

monet.jpg

Ugrunk egy nagyot az időben, a megnyugtatóan monoton nyárfákig, melyek Monet impresszionista képén kanyarodnak felénk. Egy egész sorozatot festett róluk Monet - nyilván ő is idillinek találta a helyszínt. A nyárfák az impresszionizmushoz talán leginkább illő fák, hiszen a nyári szellőben táncoló falevelek amúgy is közel állnak az irányzat optikai színkeverésre építő technikájához.

 

5. Sir Henry Raeburn

the_skating_minister.jpg

Robert Walker tiszteletes a Duddlingston Loch-on korcsolyázik.Az Edinburgh Skating Society tagjai rendszeresen találkoztak a város közeli tavak (loch) befagyott jegén, ennek a klubnak volt tagja a tiszteletes. Mozdulata könnyed, erőlködés nélküli. A környezet elnagyolt ábrázolása is a jégen siklás légiességét hangsúlyozza. A legismertebb skót festmény a portréfestő Raeburn életművében is egyedülálló: ezt leszámítva sosem festett mozgásban lévő alakokat.

 

6. Diego Velázquez

velazquez_vieja_friendo_huevos_national_galleries_of_scotland_1618_oleo_sobre_lienzo_100_5_x_119_5_cm.jpg

A tojásfőző asszony Velázquez korai, sevillai stílusának talán legismertebb képe, és jelenleg bizony Edinburgh-ban honol. A korszakot bodegonok, vagyis étkezéssel kapcsolatos életképek jellemzik. Velázquez ugyanazokat a karaktereket festi: a kisfiú és az asszony is megjelenik más bodegonokon is. Érdemes megnézni az előtér realisztikusan ábrázolt részleteit: gyönyörű, ahogy a fény megcsillan a fém edényeken vagy ahogy a kés árnyékot vet a fehér tányérra. Nem csak a tárgyak elhelyezése, a figurák mozdulatai is gondosan megtervezett kompozíciót követnek. Kiszámított némaság.

 

7. Edgar Degas

degas.jpg

Ha táncosnők vannak a képen, szinte biztos, hogy Degas festette azt. Az már kevéssé közismert, hogy Degas szerette a fotószerű kivágatokat, a szokatlan kompozíciót. Ezen a képen az impresszionizmushoz képest is elnagyoltak az ecset- és ujjvonások. Igen, a képen Degas több ujjlenyomata is jól látszik! A pasztelles színekben megörökített táncoslányok a próbaterem sarkában pletykálkodnak.

 

8. Paul Cézanne

cezanne.jpg

Cézanne egy Montagne Sainte-Victoire-t ábrázoló képe Edinburgh-ba is jutott.  A hegy és a körülötte elterülő táj nagyon fontos, sokat megfestett téma Cézanne életművében. Az előtér bal oldalán a kompozíció súlyát a fa adja, a középtérben az Arc folyó völgye húzódik, a háttérben emelkedik ki a tájat koronázó hegy. Bár Cézanne technikájára amúgy is jellemző a geometrikusság, a képeit elnagyolt, négyszögű ecsetvonásokból építi fel, itt mégis befejezetlennek hat a festmény.

 

9. Frans Hals

franshals.jpg

A zilált hajú, nagy bajuszú, idősödő úr valószínűleg Pieter Verdonck. Frans Hals nagyon értett ahhoz, hogy portréalanyainak a személyiségét is ábrázolja a képeken. A haarlemi férfit szókimondónak, agresszívnak és kötekedőnek tartották ismerősei. A festményről készült kortárs metszeten egy felirat is olvasható: "Verdonck, a szókimondó ember, akinek az állkapcsát bármi elhagyhatja". Az úr ráadásul elég fenyegetően emeli a kezében lévő csontot. Ki akarna egy ilyen fickóval ujjat húzni? 

A bejegyzés trackback címe:

https://artmission.blog.hu/api/trackback/id/tr7312444595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása