Tudta-e?
2015. december 16. írta: artmission.vap

Tudta-e?

Az ünnepek közeledtével egy újabb karácsonyhoz kapcsolódó érdekességgel készültem. Sok Jézus születését ábrázoló festményen láthatunk - amolyan mellékesen - egy szarkát. Nos ez egy nagyon különleges dolog. Nem arról van szó, hogy a művészek tévesen rekonstruálták volna Betlehem madárvilágát, hanem egy nagyon is tudatos megoldás a Megváltóhoz kapcsolódóan. A Jézus születése-képeken ugyanis a szarka Júdás későbbi árulását vetíti előre. Isten Fia még csak most született, máris a sorsát megpecsételő eseménnyel kell szembesülnie. Szegény szarka pedig nem túl pozitív szerepben tűnik fel.

Példaként Piero della Fracesca Jézus születését ábrázoló képét mellékelem. A szarkát az omladozó épület tetején keressék!

Piero della Francesca: Jézus születése, 1460-75
(London, National Gallery)

A bejegyzés trackback címe:

https://artmission.blog.hu/api/trackback/id/tr2012178306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása