Szent Lúcia szeme világa
2015. december 13. írta: artmission.vap

Szent Lúcia szeme világa

Luca-nap van, ami a karácsony előtti népszokások szempontjából fontos esemény, azonban a katolikus egyház számára is jelentőséggel bír ez a nap: ma van Szent Lúcia ünnepnapja is. Ráadásul advent 3. vasárnapja is mára esik idén. 

Lorenzo Lotto: Szent Lúcia a bíróság előtt, 1532
Szent Lúcia a legenda szerint a Diocletianus-féle keresztényüldözések áldozata lett. Ráadásul szegényt a saját vőlegénye citálta bíróság elé keresztény vallása miatt, amikor megtudta, hogy a hozományát a szegények között osztogatja el, és esze ágában sincs férjhez menni. Különféle kínzásokat kellett kiállnia, de még a torkába döfött kard sem akadályozta meg abban, hogy prédikáljon a keresztény hitről.

Francesco del Cossa: Szent Lúcia

A legendájának egy másik változata szerint a vőlegénye azzal "nyaggatta" Lúciát, hogy ő olyan szép, kár lenne szüzességet fogadnia. Dicsérte a szép alakját és főleg a gyönyörű szemét. Erre Lúcia maga vágta ki a szemeit, hogy a vőlegénye a szépségére hivatkozva ne akadályozhassa meg terveit. Ezért lett Lúcia a szembetegek védőszentje. (Kultuszának kialakulásában persze a neve is szerepet játszott, ami a latin "lux", azaz fény szóból származik.)
A művészetben éppen ezért Szent Lúcia gyakran a kivágott szemeivel a kezében jelenik meg - kicsit morbid. Én nagyon kedvelem!


Domenico Beccafumi: Szent Lúcia, 1521



A bejegyzés trackback címe:

https://artmission.blog.hu/api/trackback/id/tr7412178308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása